Smaczne gotowanie wg Pięciu Przemian w praktyce

gotowanie, pięć przemian, 5 przemian, kuchnia wg pięciu przemian
W pierwszym wpisie o 5 Przemianach pisałam o podstawach [możecie o tym poczytać TUTAJ], dziś chciałabym poruszyć temat przepisów, czyli jak zastosować 5 Przemian w kuchni. Dużo czytałam, jak to w praktyce właściwie wygląda i każda pozycja mówiła o czymś zupełnie innym. Wciąż czekam na kilka książek, które zamówiłam, by pogłębić swoją wiedzę – wszak jestem tak naprawdę na samym początku tej przygody. Udało mi się jednak zebrać najpopularniejsze produkty i zamknąć je w tabeli, która ułatwi mi na pewno gotowanie wg 5 Przemian. A może także i Tobie 🙂

Jak możesz zobaczyć, w tabeli umieszczone są produkty z różnych Przemian, podzielone na grupy spożywcze, ale także na ich działanie – neutralne, ogrzewające i wychładzające. Zgodnie z zasadą Piciu Przemian, produkty można podzielić na 5 grup – neutralne, ocieplające, mocno rozgrzewające, wychładzające i mocno wychładzające. Ja, dla ułatwienia, ocieplające i mocno rozgrzewające oraz wychładzające i mocno wychładzające wrzuciłam do jednej z dwóch grup [ocieplające i ochładzające], bo osobiście nie ma dla mnie znaczenia, czy coś mnie ogrzeje lekko, czy mocno. Ważne, że ogrzeje, a nie wyziębi.
Dlaczego w ogóle rozdziela się produkty wg ich wpływu na nasz organizm?
Wyobraź sobie, że wracasz do domu po godzinnym staniu na przystanku w temperaturze minus 5 stopni. Palców u stóp zapewne nie czujesz, a może i tych u dłoni, jeśli nie schowałaś ich wystarczająco dokładnie. Marzysz o czymś, co Cię rozgrzeje. Zazwyczaj wchodzisz do wanny pełnej gorącej wody i popijasz gorącą herbatę, najlepiej z miodem i imbirem. Tak, to na pewno Cię rozgrzeje.

I właśnie o to chodzi. Kiedy jest nam zimno, chcemy zjeść coś, co podniesie temperaturę naszego ciała. Odżywiając się wg Pieciu Przemian, sięgamy wówczas po produkty ogrzewające. Natomiast latem, kiedy chcemy ochłodzić nieco rozgrzane od słońca ciała, sięgamy po surowe owoce lub warzywa.

Jak możecie zobaczyć na obrazku – część produktów znajduje się w dwóch Przemianach lub mają podwójne działanie [np. neutralne i ochładzające]. To nie jest błąd. W wielu pozycjach wyczytałam bowiem, że niektóre warzywa mogą mieć na przykład słodki lub gorzki smak – w zależności od sposobu przygotowania, lub po prostu są słodko-gorzkie.

Duże znaczenie ma też sposób przyrządzania potraw i to także związane jest z potrzebami naszego organizmu w każdym okresie cyklu natury.

I tak jak zimą, robiąc wszystko, by ogrzać organizm, przygotowujemy dania zawiesiste, długo gotujące się, jak np. gulasze, czy duszone mięsa z warzywami, tak wiosną sięgamy po nowalijki i przyrządzamy lekkie zupy, a latem delektujemy się ochładzającymi surówkami, czy chłodnymi, surowymi owocami. To jest działanie w zgodzie z naturą. Takie postępowanie sprawia, że przynależymy do przyrody. Poddając się jej, jednocześnie współuczestniczymy w wielkim projekcie, jakim jest nasze ŻYCIE.

Wierzcie mi, że natura wie, co robi 🙂
Zaufajmy jej.

Na konie chciałabym jeszcze raz przytoczyć przepis na wspaniałe śniadanie [można było go zobaczyć niedawno na fanpage’u], sycące, ale przede wszystkim mega zdrowe. Dodam tylko, że nigdy nie lubiłam kasz, a kasza jaglana znalazła się w mojej kuchni niby przypadkiem, „dla dobra sprawy”, i czekała na moje natchnienie. Jest to przepis całkowicie autorski 🙂

SŁODKO – OSTRA KASZA NA ŚNIADANIE

Pyszne śniadanie z kaszy jaglanej i dodatków

[smak gorzki – O] wrząca woda
[smak słodki – Z] kasza jaglana (dodana do wrzącej wody i ugotowana), po zdjęciu z ognia – łyżka miodu i banan
[smak ostry – M] starty imbir
[smak słony – W] odrobina wody mineralnej [jedynie po to, by móc przeskoczyć do kolejnego smaku ;)]
[smak kwaśny – D] mandarynka, kiwi

Po dodaniu każdego ze smaków mieszałam wszystkie składniki i dopiero wtedy dodawałam kolejne smaki.

Smacznego! 🙂

 

Klikając TUTAJ, możesz pobrać listę produktów przyporządkowanych do danej Przemiany.

Reklamy

Podziel się opinią - każde słowo ma swoją wartość :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s