Pięć Przemian – styl pełen smaku

pięć przemian, dieta pięciu przemian, zdrowe odżywianieNauki wschodu nigdy nie były mi obce. Medycyna alternatywna budziła moje zainteresowanie na równi z tą konwencjonalną i, przygotowując się do egzaminu z anatomii, biochemii czy innych tego typu dziedzin, zgłębiałam jednocześnie tajniki refleksologii, leczenia medytacją, czy ajurwedy. I tak trafiłam pewnego razu na 5 Przemian. W tamtym okresie temat jednak zaledwie liznęłam nieznajdując w dostępnych w internecie informacjach niczego porywającego. Jednakże któregoś dnia znajoma na nowo obudziła we mnie chęć poznania tego starego, chińskiego sposobu odżywiania, powiedziałabym nawet – filozofii żywienia – że postanowiłam poszukać głębiej. Niczym lawina zaczęły spływać na mnie publikacje i blogi o tej tematyce. Wybrałam kilka ciekawych i spełniających moje wymagania pozycji i na nich się opieram zgłębiając temat pięciu przemian. Bibliografia na końcu wpisu.

Ponieważ, jak już napisałam, 5 przemian jest sposobem odżywiania, a nie dietą, jaka jest rozumiana powszechnie pod tą nazwą [choć błędnie, bo słowo dieta oznacza właśnie „styl żywienia”], chciałabym podzielić się z Wami tym, czego się dowiedziałam. Dlaczego? Bo sposób odżywiania zgodny z tą filozofią, a jednocześnie zgodny z naturą, cyklami przyrody, z tym, co w danym momencie oferuje nam ziemia i woda, jest dla nas tak naprawdę lekarstwem. Udowodniono, że gotowanie wg 5 przemian daje efekty czasem lepsze niż leki chemiczne, wyprowadza z alergiiuwalnia z toksyn, przez co organizm – już nie zatruty – działa lepiej, poprawia przemianę materiipozwala utrzymać prawidłową masę ciała, a nawet wyciąga z raka.
Nie chcę Was jednak zanudzać obszerną teorią. Chcę Wam przedstawić 5 Przemian z praktycznego punktu widzenia i część teorii wrzucić w odpowiednim momencie.
Filozofią tą rządzą 3 podstawowe zasady:
  • wg Chińczyków, rok dzieli się na 5 pór roku [wiosna, lato, późne lato czyli dojo, które jest także łącznikiem między poszczególnymi porami roku, jesień, zima] i do każdej z tych pór przyporządkowane są konkretne produkty żywieniowe oparte na konkretnych smakach i wpływ na konkretne narządy ciała [o tym szczegółowo kiedy indziej]:
  • posiłki przygotowuje się zgodnie z kolejnością Przemian następujących po sobie [jeśli zaczynamy od Przemiany Ziemi {smak słodki}, to następnie dodajemy do przygotowywanej potrawy produkt z Przemiany Metalu {smak ostry}, a później z Przemiany Wody {smak słony}, potem z Przemiany Drzewa {smak kwaśny}, itd.]; nie możesz się cofnąć, zatem, gdy zapomniałaś czegoś dodać do potrawy, należy dodać do niej produkty z kolejnych Przemian – choćby same przyprawy – i wrócić do tej, na której nam zależy; zakończyć dodawanie produktów można na dowolnej Przemianie; jeśli przygotowujemy jakąś część posiłku, która potem ma stanowić całość (np sos, który dodajemy do jakiejś potrawy) przyjmuje ona Przemianę, która została zastosowana jako ostatnia;
  • najlepiej by było, by dana potrawa składała się z kilku Przemian, gdyż różnorodność smaków powoduje, że potrawa staje się pełniejsza, niczego w niej nie brakuje i nie czujesz pokusy, by ja doprawiać; jeśli masz ochotę albo potrzebę, możesz zastosować tylko dwie Przemiany – naturalnie, jeśli następują po sobie, ale w ciągu dnia należy tak komponować dania, aby żadna z Przemian nie dominowała, ani żadnej nie brakowało, skutkuje to bowiem zaburzeniami w narządach, które kontroluje dana Przemiana.
To tyle, jeśli chodzi o podstawy. Innym razem pokażę Wam tabelę z produktami przypisanymi do konkretnej Przemiany oraz kilka codziennych przepisów w wersji 5 Przemian.

BIBLIOGRAFIA:
Anna Czelej „Praktyczne gotowanie wg pięciu przemian”
Monika Bilis, Magdalena Dudek „Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych”

 

Reklamy

Podziel się opinią - każde słowo ma swoją wartość :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s